HomePro ŽenyCo jíst na podporu imunity a jak vařit, ať nezničíme všechny cenné...

Co jíst na podporu imunity a jak vařit, ať nezničíme všechny cenné vitamíny a živiny?

-

Pozor, abyste nezabili všechny vitamíny. Zdlouhavé vaření, pečení či nesprávné skladování mohou ovlivňovat kvalitu ovoce a zeleniny a množství vitamínů v nich. Naučte se, jak je správně připravovat a konzumovat.

Podzim je již tradičně obdobím různých nepříjemných viróz či nachlazení. Spojuje také se zhoršeným počasím, které ovlivňuje naši náladu, kdy přirozeně nemáme chuť na různé zelené salátky či fresh obědy. Co naservírovat sobě i dětem na podporu imunity?

Je proto dobré ve zvýšené míře dbát o své zdraví a zařadit do jídelníčku potraviny plné vitamínů, které nás v tomto nečasu vzpruží, ale zároveň vyloučit potraviny, které tělo zatěžují.

Zdroj: pexels.com

Nejlepší ochranou před onemocněními je dlouhodobě udržovat zdravý životní styl, mít dostatek pohybu, spánku, kvalitní stravy a v chladném období i dobré oblečení. No a je nejvyšší čas zařadit do stravy i potraviny, které jsou přírodními antioxidanty a zdroji vitamínů.

Cibule a česnek – Jsou to přírodní antibiotika díky přirozenému obsahu flavonoidů a silic s antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Cibuli i česnek doporučujeme využívat ve velkém, a to v polévkách či přívarcích, při přípravě masa, salátů nebo v domácích pomazánkách.

Kysané zelí – Obsahuje nejen vitamin C, ale také množství prebiotik (vlákniny) a probiotik. Vitamin C je silný antioxidant, a tak přispívá k obranyschopnosti organismu. Probiotika zase blahodárně působí na zdraví střeva, které je důležitou součástí našeho imunitního systému.

Zázvor – Vhodnou volbou je nejen zázvorový čaj, ale také zázvor jako součást polévek či masových jídel. Zázvor působí protizánětlivě a ve studených dnech i skvěle zahřeje. Pozor, těhotné ženy by jej měly užívat s mírou.

Zelenina a ovoce všeho druhu – Vhodné jsou podzimní plodiny jako brokolice, kapusta, květák či dýně. Připravte polévku, která zahřeje, zasytí a nezatíží. Je zároveň sezóna citrusového ovoce, tak si jej užijte do sytosti. Ideální ve formě celého ovoce jako džusu. Obsahují kromě vitamínů také spoustu vlákniny, a ta živí naše dobré střevní bakterie.

Luštěniny – Netřeba zapomínat na luštěniny, které jsou plné rostlinných bílkovin, a právě bílkoviny jsou pro dobré udržení zdravého imunitního systému velmi důležité.

Na podporu imunity během podzimu jsou vhodná i rajčata, fazole, česnek, med, kysané zelí či kefír. Proč tomu tak je?

Rajče – Potravina, která je charakteristická pro vyšší obsah cenného lykopenu (červené barvivo s antioxidačními účinky). Pro lepší využitelnost lykopenu z rajčat je vhodné je chvíli povařit či podusit.

Fazole – Jako luštěnina, obsahuje vyšší množství rostlinných bílkovin, velmi vhodné pro vegetariány a vegany. Fazole v sobě nese také cennou vlákninu, která napomáhá k pravidelnému vyprazdňování.

Med – Má také protizánětlivé účinky, ale jako u jiných sladidel, netřeba to s ním přehánět. Čajová lžička do úst či vychladlého čaje stačí. Med je stále sladidlem složeným z glukózy a fruktózy podobně jako běžný cukr.

Česnek – Jedná se o přírodní antibiotikum, proto by nyní neměl v našich jídelníčcích chybět.

Kefír – Je to zakysané mléčný produkt, který se vyrábí z čerstvého mléka přidáním kefírových zrn, které následně mléko zkvasí a vzniká fermentovaný mléčný nápoj plný hlavně probiotických bakterií, které podporují zdraví střeva, a tím i celkovou obranyschopnost organismu.

Na podzim nemáme tak chuť na zelené listové saláty. Co tedy jíst, abychom jedli zdravě a nepřibírali? Čím můžeme saláty nahradit?

Přívarky a polévkami. Přívarky můžete připravit z mražené nebo čerstvé zeleniny – špenátu, dýně, cukety, zelených fazolek či čočky. Výborné jsou v kombinaci s vejcem či dušeným masem.

Polévky připravte bez zásmažky či zátřepky, ze zeleniny podle chuti, případně na kyselo. Chuti a fantazii se zde meze nekladou. Ale i tak dobrý kuřecí vývar je balzámem nejen pro tělo, ale i pro duši. A k hlavnímu jídlu si přidejte kvašenou zeleninu, zda kyselé okurky nebo misku salátu.

Stále se mluví o podpořte imunitu stravou, ale množství lidí konzumuje potraviny, o kterých si myslí, že jsou zdravé a plné vitamínů, ale není to pravda. Například je známo, že špenát obsahuje železo a citrony vitamín C, ale přitom prý, když dáme citrónovou šťávu do horkého čaje, tak je po vitamínu. Je tomu tak?

Není třeba fixovat se na konkrétní potraviny, ale je třeba jíst mnoho různých druhů zeleniny a ovoce, luštěnin, celozrnných výrobků, libového masa, ryby a mléčné výrobky. Tak dodáte tělu vše potřebné. Samozřejmě i vegetariáni či vegani se umí stravovat zdravě, jen je třeba vědět, jak kompenzovat vyloučení živočišných potravin a masa.

Když už mluvíme o železe, jeho nejlepším zdrojem je právě maso. Obsahuje ho i zelenina, ale vstřebává se hůře. Přesto vegetariáni nedostatkem železa netrpí. Pravděpodobně proto, že mají v potravě více vitamínu C, který vstřebávání železa podporuje.

A co se týče C vitamínu, ano, ten je termolabilní, pokud si tedy dáte citrón do vroucího čaje, zničíte ho. To platí io některých jiných vitamínech, proto je ideální vařit zeleninu jen krátce a nepřevařovat, aby si jich zachovala co nejvíce.

Co se týče citrónu a obsahu vitamínu C není to nejbohatší zdroj vitamínu C. Lepší zdroj céčka je u nás pěstovaná paprika, cibule, reveň, syrová brokolice, zelí a v dnešní době velmi ceněný Rakytník řešetlákový.

Další články autora

- Komerční sdělení -zprávy

Nejnovější články